De fleste er klar over behovet for solfaktor på stranden. Men hva med påskefjellet, eller i solveggen i byen? Når bør du begynne å beskytte deg, hvis du ikke er en av de som bruker SPF hele året? Og hvor sterk er egentlig solen?
Styrken på UV-strålingen påvirkes av flere faktorer:
Hva er UVI?
UV-indeks er et mål på hvor intens strålingen fra solen er, og måles vanligvis midt på dagen når solen står høyest på himmelen. Jo høyere UV-indeks (UVI), desto sterkere stråling.
Ifølge Statens Stråleverns rapport, «Ultrafiolett stråling, solskader og forebygging» er solhøyden den viktigste faktoren. Dermed er UVI høyest midt på dagen, rundt Sankthans og ved Ekvator.
Er det sterkere sol på påskefjellet?
Med snø på bakken øker UVI med hele 50 prosent. Det er med andre ord ikke rart at mange blir brent i påskesolen. Jo renere snø, desto mer refleksjon fra solen, og dermed vil snøen på påskefjellet ha større effekt enn snøen i byen.
I tillegg befinner du deg jo da også høyere, og mindre av strålingen vil bli borte på veien ned.
Er det sterkere sol ved vannet?
På sjøen avhenger det mer av hvor solen befinner seg på himmelen. Når solen reflekteres i snøen, vil strålene bli spredt utover, mens når de treffer vinkelrett på en blank flate, slik som på helt rolig vann, reflekteres en liten andel, mens det meste av strålingen går ned i vannet. Når strålene faller ganske skrått, reflekteres en god del opp i luften igjen.
Blikkstille vann vil reflektere mest når solen står lavt, men er det skum og bølger på vannet, vil det også bli mye refleksjon midt på dagen når UV-intensiteten allerede er høy. Dermed er sjøsolen farligere når det er litt vind enn når det er vindstille. Skum fra bølgetopper øker UVI med mellom 25 og 30 prosent.
Er det sterkere sol på stranden?
En sandstrand øker UVI med syv prosent om den er våt, og aller mest når sanden er hvit og tørr. Da økes den med mellom 15 og 18 prosent. Til sammenlikning øker tørt gress og svart asfalt UVI med mellom 2-4 og 5–9 prosent.
Hva er egentlig brunfarge?
Brunfarge er pigment som kommer til hudoverflaten for å beskytte huden din mot skadelige solstråler, altså kroppens beskyttelse mot solen. Det betyr at brunfargen er et tegn på at huden din er i fare.
En after sun, eller etter-solkrem, er like individuell som en bodylotion, og det er variabelt hvor avansert innholdet er. Her får du ofte det du betaler for.
De fleste bruker en ganske enkel bodylotion som skal gi fuktighet og dufte godt. Det finnes selvfølgelig after sun av samme kvalitet, som i tillegg til å fukte huden, virker beroligende og kjølende.
Anki Hansen
Forfatter